top of page

ISU SEMASA

790,186 Rakyat Malaysia Disenarai Hitam - KP Imigresen

Justeru, bagi mengelak masalah sebelum ke luar negara, Jabatan Imigresen menyediakan perkhidmatan Kisok Prasemakan Senarai Hitam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi membolehkan rakyat Malaysia menyemak status mereka sebelum ke luar negara.

Taktik licik pengutip hutang

Orang ramai ditakut-takutkan agensi pengutip hutang ini dengan proses undang-undang yang sebenarnya tidak boleh dikuatkuasakan ke atas mereka selepas tempoh enam tahun tersebut, khususnya prosedur sita dan diisytihar muflis.

AKTA INSOLVENSI 1967

Pindaan terhadap Rang Undang - Undang Akta Insolvensi 1967 telah berkuatkuasa pada 6hb Oktober 2017

284,210 peminjam disenaraihitam selesai hutang PTPTN

KUALA LUMPUR: Program #BolehBincang yang dilaksanakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sejak Mac lalu berjaya membantu 284,210 peminjam yang disenarai hitam menyelesaikan keseluruhan pinjaman mereka.

312,068 peminjam PTPTN disenarai hitam telah berunding

SEPANG: Seramai 586,863 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) disenarai hitam Jabatan Imigresen sehingga 31 Januari lalu, membabitkan amaun berjumlah RM11.6 bilion.

Sekat ke luar negara langkah terakhir kepada peminjam culas – PTPTN

KUALA LUMPUR: Tindakan menyenarai hitam dan menyekat ke luar negara peminjam yang tidak membayar balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) adalah langkah terakhir membabitkan mereka yang mempunyai tunggakan saja.

Silap sendiri, cuai punca jatuh bankrap

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) juga boleh membankrapkan seseorang melalui permohonan di mahkamah sekiranya cukai ditaksir tidak dibayar dalam tempoh ditetapkan. Ada juga keadaan seseorang boleh mohon mahkamah untuk membankrapkan diri sendiri.

Semakin ramai orang muda muflis

KUALA LUMPUR: Seramai 1,157 individu di bawah umur 25 tahun diisytiharkan muflis dalam tempoh 2012 hingga September 2016

Siapa sebenarnya ejen pengutip hutang?

Ejen yang tidak beretika inilah yang bertindak memarahi penghutang tanpa belas kasihan, mengugut dengan pelbagai cara. Memaksa penghutang menjelaskan sebahagian hutang dalam tempoh yang singkat.

EJEN PENGUTIP HUTANG BERLAGAK SAMSENG? – SINAR 

12 April 2017 – Jika ditanya pengalaman masyarakat berkenaan dengan cara ejen pengutip hutang menjalankan tugas mereka, mereka akan mengatakan bahawa kebanyakkan ejen pengutip hutang berkelakuan biadap dan menggunakan kekerasan ketika menjalankan tugas.

bottom of page