top of page

ISU SEMASA

COVID.JPG

TERUS PATUH KEPADA S.O.P

MABUK.JPG

Penjara 20 tahun, denda RM150,000 nanti pemandu mabuk

KUALA LUMPUR: Pemandu mabuk bakal berdepan hukuman berat penjara maksimum 20 tahun dan denda sehingga RM150,000 jika pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) diluluskan Dewan Rakyat.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, berkata mereka yang disabitkan dengan kesalahan juga boleh digantung lesen memandu sehingga 20 tahun.

mahyudin.JPG

Moratorium dilanjut sehingga Disember, kali ini bersasar - PM

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan lanjutan moratorium tiga bulan bagi individu yang kehilangan pekerjaan dan pendapatan berikutan impak daripada penularan pandemik COVID-19 dan yang selebihnya kerajaan akan melaksanakan pendekatan bersasar.

pkp online.JPG

Pembelajaran secara online lancar sepanjang PKP

SHAH ALAM - Kaedah pembelajaran secara dalam talian yang digunakan guru-guru di Malaysia kini berjalan lancar bagi memastikan anak-anak tetap belajar sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sejak hampir tiga bulan lalu.
 

bankrap.JPG

Dewan Rakyat luluskan RUU Insolvensi (Pindaan) 2020

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat hari ini meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Insolvensi (Pindaan) 2020 bagi meminda nilai ambang hutang minimum bagi mengemukakan petisyen kebankrapan. Pindaan itu membolehkan nilai ambang berkenaan dinaikkan daripada RM50,000 kepada RM100,000, sekali gus menjadikannya lebih responsif dan komprehensif terhadap keperluan serta isu semasa berkaitan insolvensi.

pic1.JPG

650,000 majikan bagai telur di hujung tanduk

Disebabkan kegiatan ekonomi domestik dan antarabangsa hampir ditutup sepenuhnya, sekurang-kurangnya 15,000 pekerja sektor swasta sudah diberhentikan sejak Mac lalu akibat kegagalan majikan untuk terus bertahan.

pic2.JPG

Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order)

Perintah Kawalan Pergerakan Malaysia 2020 merujuk kepada tindakan pencegahan oleh kerajaan persekutuan Malaysia terhadap kes pandemik koronavirus pada 16 Mac 2020, oleh itu "kawalan gerakan" dilaksanakan di seluruh negara.

IPTS ‘PERDAYA’ PELAJAR DAN PTPTN – SIDANG MEDIA PPIM

“Dalam surat perjanjian PTPTN sendiri hanya menyatakan berapa kita pinjam dan berapa kita perlu bayar balik. Itu sahaja.” keluhan Noraini Muslim yang hadir dalam sidang media ini bagi menceritakan pengalaman pahitnya ditipu sebuah IPTS yang terletak di Kedah.

PTPTN kena pantau kolej swasta

KUALA LUMPUR: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) perlu memantau kolej swasta yang menawarkan kursus dengan tawaran pinjaman daripada tabung itu bagi mengelak kes penipuan wang pembiayaan pelajar sehingga menyebabkan ramai teraniaya.

Bank, AKPK akui isu bankrap perlu diberi lebih perhatian - Azalina

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said mengadakan rundingan meja bulat yang membabitkan Bank Negara Malaysia

Bank ‘rakus’ kendali isu muflis?

KUALA LUMPUR: Kutipan bayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga Februari lalu adalah RM1.84 bilion.

Cara keji kutip hutang [METROTV]

Mendedahkan perkara itu, Presiden Persatuan Penyelesaian Pengguna dan Peminjam Malaysia (4PM), Rosland Mohd Arif berkata, pengutip hutang ini sanggup menggunakan pelbagai taktik termasuk mengugut untuk menyita barangan milik peminjam

PARLIMEN: Senarai hitam peminjam culas bukan menghukum

Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Mary Yap Kain Ching, berkata peningkatan bayaran balik susulan pelbagai tindakan, termasuk menyenarai hitamkan peminjam culas itu berupaya menampung pembiayaan pengajian 76,000 pelajar baharu

bottom of page